понедельник, 10 ноября 2014 г.

Як потрапити в Гон Конг і провести там вихідні всього за 85$

Коли ти приїжджаєш в іншу країну, вона завжди постає не такою, як ти її уявляєш.

Панорама Гонконгу з набережної Цим Ша Цуй
З Гон Конгом те ж саме - формально наче Китай, але:
- інша віза ( на щастя, українцям до 14 днів перебування вона взагалі не потрібна);
- валюта - замість юанів гонконгський долар;
- інша мова ( в місті друга офіційна англійська, а говорять всі на кантонському діалекті китайської - це як українська і білоруська, наприклад) Але що дивно - англійську знають всі, навіть дідусі і бабусі, а в Китаї, можливо, аж до 5% від населення;
- інші соціальні мережі: дозволені Гугл, Фейсбук і Твітер;
- інші податки, за рахунок цього навіть Макдольндс інший і ціни дешевші, ніж у Китаї;
- у міцевих є як китайський паспорт, так і гонконгський;
- дуже багато іноземців;
- зрештою, і самі китайці інші - більш відкриті, освічені, чудово говорять англійською і взагалі гордяться тим, що живуть у такому прекрасному місті.

Про те, яким для нас виявився Китай, Казахстан і Киргистан, теж читайте на сторінках блогу.



В Гон Конзі порівняно з Китаєм шалено великі зарплати - середня стартує від 11 000 гонкогських доларів ( десь 9 000 юанів, і відповідно десь 20 000 грн), а зарплата вчителів, наприклад, починається від 20 000$ ( не американських). В Китаї ж в Пекіні середня заробітня плата 3000 - 4000 юанів в Пекіні і десь 1500 юанів в маленькому місті.
Але оренда квартири в Гон Конзі не менш "казкова" - від 15 000$ за квартиру. Звісно, ціни на все інше теж набагато дорожчі, ніж у Китаї, та і в порівнянні з більшістю навіть розвинених країн теж.
До речі, до стрибка курсу гонконгський долар був приблизно рівний гривні, зараз же ми ціни множили на 2 до гривні або віднімали 5 частину до юаня.

Статуя Брюса Лі на набережній

Так от, як нам вийшло всього за таку "космічну ціну" - 85$ на людину - приїхати в це місто і ще там пробути 2 ночі і майже 2 дні.

Ми відправлялись з Гуанчжоу - одного з китайських "тигрів", серця Південного Китаю. Прямий потяг коштував по 150 юанів ( приблизно 25$)  і це ще досить дорого для Китаю, бо їхати недовго - 2 години, але все ж ми перетинали кордон. Хоч потяг був найкомфортніший, в якому ми їхали взагалі, і, здавалось, 1\2 пасажирів були іноземці.

Приїхали дуже вчасно - 8 вечора, вокзал, в нас ні місцевих грошей, ні сім-карти ( китайська не працює), ні контактів каучсерферів. Про каучсефрінг в Гон Конзі варто сказати окремо - по-перше, ми такі розумні, що надумали їхати зранку, а ввечері вже були в місті, тож писали в той самий день. А по-друге, в Гон Конзі надто великий наплив туристів, і каучсерфери не такі гостинні, як зазвичай ( нашу подругу Аманду з Китаю взагалі  ніхто не підтвердив, хоч вона зверталась за 2 тижні). Але нам пощастило - на другу ніч ми хоста таки знайшли.

Тож вечір, вокзал і вогні прекрасного міста... Нам не залишалось нічого іншого, як спуститись вниз...І одразу потрапити на набережну Цим Ша Цуй, одне з найкращих місць у цьому мегаполісі.


Нічна панорама Гон Конга


Там же знаходиться і Алея Зірок, на якій ми впізнали аж зірку Джекі Чана - всі решта відомі лише китайцям.



Ще на набережній знаходиться годинник Clock Tower, один із свідків британського Гон Конгу. Раніше тут був вокзал, а годинник вирішили залишити. В путівнику написано, що на пам"ять про переселенців, які приїжджали в Гон Конг шукати кращої долі.


Ранок. 6 година. Нарешті набережна спокіна і безлюдна

В нас було багато часу, і ми знайшли половину місць, які хотіли побачити, ще й Макдольндс із Старбаксом. Це потім стало нашої Меккою - Мак поїсти, а Старбакс для інтернету ( в Макдональдсі давали аж 20 хвилин на день, а в іншій кав"ярні 30 на один чек).

Шукаємо готель
Але є одне місце, про яке я в інтернеті на той момент не знайшла нічого - Heritage
Вночі воно здавалось якимось казковим маєтком, а посередині знаходилась величезна венеціанська маска - пам"ятник Шекспіру.




Ще раз переконавшись, що готелі і хостели для нас дорого ( 250 юанів - більше 500 грн платити за ніч не хотілось), ми до 3 ночі гуляли по місту. Потім після того, як посварились-помирились, повернулись на набережну і заснули. Було тепло, але під ранок Пашка прокинувся - спальник був один і лише в мене) А потім мене ще розбудив якийсь прибиральник і бабульки, які стрибали з набережної поплавати - бабульки в Китаї і в Гон Конзі дадуть фору нашим дівчатам.

На наступний день ми зрозуміли, що ніякі готелі в Гон Конзі не потрібні і спати на вулиці - одне задоволення. Але це якщо ви приїжджаєте не о 8 ночі і у вас є час ( і саме головне, ви в курсі, як) потрапити на отстрів з пляжем, безкоштовним пристойним душем на ньому, шаленими горами і смачними фруктами.
Але пляж і острів в нас були після підйому ( в автобусі)) на пік Вікторія, з якого відкривається неймовірний вид на місто.






Островів біля Гон Конгу шалено багато, і це дуже гарно, коли ви пливете на паромі. Але пароми ходять лише до 4 островів. Ми поплили на Лантау, і це був якраз не той Гон Конг, який ми очікували побачити...







Гори, пляжі, човни і дуже багато іноземців. На Лантау варто їхати з велосипедом і довго насолоджуватись природою

І ще: я ніколи не могла б подумати, що метро Гон Конгу прямо виходить в центр Шеньженю. Так, ви просто в центрі Гон Конга сідаєте на метро, доїжджєте до кінцевої станції, і ви одразу і в іншій країні, і в іншому місті, і на ж\д вокзалі. Так ми доїхали назад до Гуанчжоу і зекономили 2 чи 3 години часу і 60 юанів ( десь 150 грн)

Але спершу погуляли по Шеньженю. Це місто задумали яи то як "брат", яи то як конкурент Гон Конга. Місто як місто, 10 000 000, досить чисте і проторе. Але Шеньженю всього 20 років з чимось, раніше тут були рибацькі села, тепер же це Мекка для іноземців і китайців, особливо для тих, хто зайнятий в промисловості.

Власне, в Шеньжені ми встигли подивитись Музей Науки ( все на китайському і нічого не зрозуміло), ринок і побували біля найвищої будівлі. Піднятись наверх можна лише постояльцям готелю.
 Так от, як нам вийшло вмісти таке дороге місто в таку недорогу поїздку:
1. Найдорожчим був транспорт - десь по 50$ на людину в дві сторони Гон Конг- Гуанчжоу
2. Частину витрат забрали переміщення у місті: пароми, автобус на пік Вікторія ( трамвай ще дорожчий), метро - це десь до 15$
3. Решта, що залишилось - їжа ( в основному Мак і ще магазин на острові) і листівка
4. Спали ми спершу на вулиці ( аж 3 години, тож можна сказати, що не спали), а другу ніч - по каучсерфінгу, де було ліжко, душ і шалено гарний вид на місто та дуже хороший хост і сніданок з KFC у подарунок.


Гон Конг - неймовірне місто, одне з самих яскравих, що ми бачили ( може зрівнятись хіба що зі Стамбулом і Сінгапуром). Ми за цей час встигли побачити максимум 1\3.
Тож чекайте новий постів про Гон Конг)
А яке місто Вам запам"яталось найбільше з усіх Ваших подорожей? Куди б хотілось повернутись ще не раз? Напишіть відповідь у коментарях, будемо дуже вдячні і внесемо до списку must visit


Комментариев нет:

Отправить комментарий