воскресенье, 28 декабря 2014 г.

Як в Китаї заробляти зараз більше 1000$ в місяць без диплому по спеціальності

Напевно, прийшов час відкрити всі карти і розповісти, чому ж ми все таки поїхали в Китай, і чому так надовго.

Почалось все з неба...

За півгодини до...
 Власне, зі стрибка з парашютом, зламаної ноги, операції і відміни поїздки в Бразилію.

Ось, лежу я в лікарні, вставати з ліжка взагалі не можу, в мене за 2 дні ( о Божееее) хірургічне втручання, і тут телефонує Пашка і пропонує їхати викладати англійську в Китаї. Ага, англійську)) В Китай... Мене ж тоді чекали майже 3 місяці милиць і ще місяць реабілітації.

Але Паша просто неймовірний. Завдяки тому, що Коханий мене носив на руках, годував, підтримував, лікував, розминав ножку, їздив 2 години разом в лікарню, мотивував і був весь час зі мною, я їздила в метро і проводила тренінги і конференції на милицях, подорожувала і заробила тоді десь 9 000 грн за два з половиною  місяці і почала ходити на 2 тижні раніше.

Перша конференція на милицях ( в лівому нижньому кутку)

Залізячка біля Пашкиного коліна - мої милиці. Я ще тоді не ходила, але вже керувала байдаркою) Коханий просто герой!

Це було саме найважливіше – підтримка тоді, коли ти не можеш робити самих звичних для тебе речей – присісти, зійти зі сходів і просто піти по магазинах. Я перший крок після операції ніколи не забуду...

Але про поїздку: практично одразу з милиць я сіла на потяг Київ-Сімферополь, і так почалась наша мандрівка через Росію, Казахстан і Киргистан до Китаю.

Ми поїхали викладати англійську від агенства Work in China. Власне, тому ми й наважлились зайняти гроші на білети і візи в батьків і поїхати вчителювати, тому що агенство гарантувало роботу. Але Китай такий Китай...

Краще я буду розповідати одразу плюси і мінуси кожного варіанту, щоб ви для себе могли оцінити, що підходить краще.

Отже, переваги, коли ви їдете від агенства:
  • .      Вам роблять візу. Насправді довготривала віза в Китаї – ще ой яка проблема. Нам  23 і 19, тож розрахувувати на робочу не варто ( вона взагалі з 24), а бізнес-віза для нашого віку з коридором 30 і 15 днів ( кожен місяць чи кожні 2 тижні потрібно виїжджати з Китаю).

Але нам пощастило – Євген відкрив візу на 4 місяці, і лише один раз  потрібно було виїхати з Гонг-Конг. Зараз ми оцінили, наскільки це  було варто 350$.
  • .      Вас консультують і готують до такої роботи. Власне, ми проходили кожен по  2 співбесіди, там визначали наш рівень англійської і говорили, на що звернути увагу. Ще ми підготували резюме, відгук про наше репетиторство і опис досвіду роботи. А також агенство розповідає про особливості життя в Китаї, яку суму з собою взяти, навіть підручник з китайської вислали)

  •       Вас зустрічають в аеропорту, допомагають і розповідають про життя в Китаї.

Коли ти закордоном, та ще й в Китаї, та ще й вперше – будь-яка підтримка на вагу золота.

  • .      Вам гарантують роботу і допомагають з квартирою. Це основна перевага їхати від агенства. Набагато спокійніше приїхати і знати, що в тебе вже є робота, а також що шукати квартиру китайською будеш не ти. А ще при приїзді ти проходиш навчання в дитячих садочках – вчиш пісеньки, ігри і навіть руханки. Система вивчення іноземної мови в Китаї кардинально відрізняється від нашої.

А тепер про мінуси. Ми такі щасливчики, що відчули їх на собі в повній мірі.

1.      Агенству ви платите від 800 до 1000 доларів. 800$ – якщо працюєте в Пекіні, 1000$ – по робочій візі і на півдні.

Взагалі то в Китаї всі інші агенства роботу вам знаходять безкоштовно, можна навіть потрапити на такий контракт, де дається і квартира, що економить вам мінімум 1000$ - не потрібно  платити депозит, оплату за 3 місяці наперед і за послуги рієлтора.

Носіям мови оплачують ще й візу і квитки в Китай.

2.       Вам не гарантують роботу. Я напишу тільки про наш випадок, але він був, і чи не повториться він ще раз – я не знаю.

Ми пройшли тренінги, нас вже поставили на заміну, пройшло 3 тижні ( роботу обіцяли через 2 тижні максимум), Паша заплатив за контракт, а демо-уроків як не було, так і нема.
Після довгих вияснянь виявилось, що перед нами ще 6 вчителів без роботи, і чекати треба довгооо – наближались китайські національні свята, а це тижневі вихідні по всій країні...

Жили ми, до речі, в готелі, що недешево, квартиру зняти не могли, так як Пекін – величезне місто ( 20 000 000, половина населення всієї України) і квартира вже шукається біля місця роботи.

3.       Чорта з два у вас вийде повернути гроші за свій контракт. Ми почали шукати роботу самі. За 3 дні у нас було щось 5 демо і 11 співбесід і контракт на роботу в Нанкіні для обох, навіть на більшу зарплату. Але попереднє агенство гроші так і не повернуло, хоч обіцялось.

 Женя з Work and travel 300$ віддав, ¸але там теж було не все так просто – коли ми перший раз написали, чому роботи після 2 тижнів немає і що в нас гроші швидко закінчаться...нам сказали навчитись економити.
 500$ нам так і не повернули, китайське агенство говорить, що забирайте гроші в українців, а Work and travel посилає до китайців.

Ще ми працювали на заміні в дитячих садочках в Пекіні, за що агенство гроші отримало, ми ж – ні. Це знову близько 500$.

А тепер про самостійні пошуки роботи викладача англійскої в Китаї. Дійсно, диплом викладача чи перекладача Вам не потрібен ( Паші 19, і в нього взагалі немає диплому про вищу освіту), але не повторюйте наших помилок! Якщо ви хочете швидко і безболісно знайти роботу в Китаї, краще приїжджати туди озброїним гарними знаннями і потрібними сертифікатами.

Отже, для викладання англійської вам потрібно:

·         Мати дуже гарний і виразний акцент. Чим більше ви профі у вимові, тим швидше знайдете роботу. Мені, напевно, раз 7 відмовляли саме через « о боже, яке звучання!!!!!!!(«
Паша ж говорить чітко, зрозуміло, швидко і майже професійно. Його навіть на співбесіді представник садочку, нейтів спікер зі Штатів, прийняла на роботу.

Як підтягнути акцент – при можливості взяти кілька уроків у нейтіва, а ще слухати і повторювати. Я прохожу заняття на  Englishtoday, це безкоштовно, там зрозуміла лексика, чіткий акцент, і водночас це курс англійської. Набагато швидше, легше і корисніше, ніж проробляти акцент з Friends чи ще якогось серіалу або взагалі з Євроньювз, бррр.

·         Дійсно знати англійську. І лексику, і граматику, і фонетику. Не робіть як я – не вчіть англійську у перервах між уроками. Вам вистачить півроку активних занять, щоб говорити як Бог, навіть якщо зараз ваш рівень «май нейм із»

·         Мати досвід. Репетиторство, волонтерські табори за кордоном в ролі вожатого, викладання англійської в Китаї – все це було у нас  і в резюме і в житті та дуже допомогло при пошуках роботи. Але, зрештою, репетиторство можна «накалякати», а ще попроситись в якийсь дитячий садочок в Україні провести безкоштовно кілька уроків, зняти це на відео і зробити фото – і вуаля, досвід вам готовий.

Пашка викладає в Cambridge Kindergarten, Пекін
      Говорити голосно. Паші пощастило, а от в мене голос був ще більшою проблемою, ніж акцент. Можна позайматись з репетитором по постановці голосу або ще краще знову ж таки попроситись повикладати щось маленьким діткам. Ваші виступи на дорослу аудиторію нічим вам не допоможуть, в садочку зовсім по-іншому.

·         Отримати сертифікат на викладання англійської. Ми проходимо зараз TEFL, це 200$, 10 юнітів і контрольна робота. Навчання онлайн, нічого складного немає. Можна обрати курс з відео, з куратором, з вебінарами, але це дорожче.
  Як TEFL, так і TESOL можна пройти вживу, це більше 1000$ і місяць чи два часу, але така освіта визнається всіма країнами світу, можна викладати потім в Тайланді, в Турції, в Кореї і ще бо зна де, аби лиш робота була

·         Мати диплом про вищу освіту. Бажано, але не обов’язково. Підійте диплом з будь-якої спеціальності, можна і бакалавр. Це швидше умова для відкриття робочої візи, а не must have для викладання.

·         Бути схожим на носія мови. Тобто перевага – слов’янській зовнішності, адже в деяких садочках ви маєте вдавати із себе американця – чи то перед директором, чи то перед батьками. Нас навіть заставляли спілкуватись між собою  лише англійською на вулиці, в кав’ярні, в спортзалі у наш вільний час.

Про плюси самостійного пошуку роботи і так зрозуміло – ви нікому нічого не платите, самі підбираєте собі агента, школу чи садочок, місто і зарплату. Але варто зауважити те, що нам чомусь не сказали у Work i travel – ДУЖЕ важливо приїхати « в сезон». 

Тобто за 2-3 тижні до початку навчальних семестрів – в середині серпня і на початку лютого або ще й в кінці січня ( там потім китайський Новий рік, і  вся країна гуляє тижні два). Якби ми приїхали не 13 вересня, а хоча б 1-2, то знайшли би роботу і не кочували б по усьому Китаю.

Веду урок
А зараз про основний і самий противний мінус – не можна довіряти китайцям! Ніяк і ніколи.

Нас запросили викладати в Нанкіні. В пафосному офісі підписали контракт, засканували всі документи, обговорили всі формальності, ми ще раз переконались, що садочок нас затвердив, відмовили всім іншим агентам ( а це якраз був hot time, потім всі вакансії закрились) і зі спокійним серцем поїхали шукати море.

Але як виявилось, контракт – то пуста бумажка, вам сьогодні говорять про розклад в садочку, а завтра кажуть, що нічого не обіцяли, морозяться на ваші дзвінки і просто відправляють на всі 4 сторони. По приїзді в Нанкін в нас в обох була робота, ми знайшли кімнату і вже залишались, через кілька днів ми не знали, чи ночувати в палатці, чи таки напроситись до каучсерфера, що робити зі мною, а потім де шукати роботу і Паші. 

Я зараз пишу це спокійно, тоді ж були сварки, плач і розпач. А ще агенти залишили в себе мій диплом, нічого не сказали, висилати його ніяк не збирались, та після погрози рознести вщенти їх факінг офіс все повернули і навіть заплатили за 2 дні роботи.

Ще один чудовий випадок – нам пообіцяли ( письмово) роботу на 7 000 юанів  кожному і квартиру від школи. Ми пропелячили зі спекотного півдня в холоднющу північ, ще й в провінцію, і тут нам говорять про парт-тайм на 3 000, наче б то через акцент. 

Хоча до цього ми 10 раз просили ще раз провести інтерв»ю в скайпі, подивитись наші відео і бути чесними, навіть квитки з Гуансжоу як гарантію нашої роботи попросили нам оплатити. Казати, що ми тоді відмовили всім іншим агентам і знову ж стали на ці граблі, навіть не варто.

Роботу ми таки отримали, але на 6 000, та сюрприз чекав нас знову – віза. В контракті написано, що віза оплачується, нас запевнили, що допоможуть з цим питанням, а чорта з два! Контракт – то пуста бумажка. А щоб відпрацювати візу, нам прийшлось би 3 місяці не їсти-не пити-не купувати нічого просто щоб оплатити квитки в Малайзію і 1500$ кожному за дозвіл бути в цій країні.

Відкриття школи - Creative teaching English. Пашка в костюмі вовка)
Ще кілька слів про саме викладання. У вас можуть бути уроки в дитячому садочку, і це самий халявний варіант – вони зазвичай по 20-30 хвилин, 5-6 уроків в день, програми може не бути або вона тільки символічна, приходите о 8, йдете о 4, ще й 2 години перерви, доки діти сплять.

Може бути робота з однією групою, і це вже поважче – потрібно гратись з дітками, теж давати уроки, коментувати все на англійській і вільного часу буде поменше.

Ми ж викладали у тренінговому центрі, і там було саме пекло) Вам дають одяг від школи, а також підручники, програму, 100500 вимог та ще й уроки частіше за все проводити як для дітей, так і для їх батьків, які приходять подивитись. Перерва всього година, говорити постійно англійською, готувати презентації, постійно придумувати нові ігри і ще й використовувати Starfall. Уроки були по 45 хвилин 2 підряд, найбільше на вихідні. 
Викладають одразу 2 вчителя – місцевий і іноземець, тобто ви. Робочий день з 8.30 до 5.30, інколи довше через вечірні класи.

Відкриття нового закладу в Китаї супроводжується феєрверками і оркестром
До речі, з англійською в Китаї ну зовсім непросто – наші колеги-вчителі китаянки в Пекіні не те що акценту не мали, вони взагалі не могли говорити англійською і нічого не розуміли. От якраз рівень знань «май нейм із». Але інколи навіть вихователі в дитячому садочку говорять вільно англійською, це вже залежить від школи і керівництва.

Коханий з нашою улюбленою ученицею Фанфі
І наостанок саме цікаве: як знайти роботу. Найлегше через на craiglist.org і echinacities.com, в останньому не лише основні міста, а також можна шукати в містах по алфавіту.

Ще пропозиції в Пекіні - http://www.thebeijinger.com/looking-job

 Також можна попросити ваших знайомих китайців пошукати через китайські сайти і порозсилати ваше резюме. А ще спробуйте розмістити CV на порталах для репетиторів, ми отримали близько 15 дзвінків від бажаючих позайматись в Пекіні. Але тут і викладати інформацію, і відповідати потрібно китайською, тож просіть друзів допомогти.

І, до речі, навіть якщо в описі вакансії вказано, що лише для нейтів спікерів, все одно відсилайте резюме, може і пощастити.

Ще одне фото з відкриття

Щодо зарплат викладачам– мінімум 6 000 юанів, в основному 8 000-10 000, може бути і до 20 000. Курс – 6 юанів за 1 долар. Як нейтівам, так не нейтівам зазвичай платять однаково, ну максимум різниця 1000 юанів.


Якщо наважитесь так попрацювати, легких вам пошуків і до зустрічі в Китаї!
 З усіма питаннями пишіть у вк

1 комментарий:

  1. Подскажите, пожалуйста, сайт для сдачи TEFL онлайн - те, которые я нашла как-то не вызывают доверия(

    ОтветитьУдалить